27.04.2020 урок 3
Пелемені: манти, равіолі, вонтони, хінкалі


Для зручної роботи із тістом слід регулярно присипати робочу поверхню стола та качалки борошном через ситечко.
Розділити тісто на 2-3 частини. Кожну частину тіста тонко (1-2 мм) розкачати на столі качалкою та за допомогою склянки або чарки вирізати кружальця. Інший спосіб виготовлення кружалець із тіста - руками сформувати із кожної частини тіста ковбаску і нарізати її на маленькі шматочки, і потім кожен окремо розкачувати качалкою.
На кожен отриманий кружечок покласти фаршу та скласти півмісяцем. Стежачи, щоб начинка не потрапляла на місця з"єднання (інакше тісто не злипнеться), защипнути краї. Хвостики отриманого півмісяця зліпити докупи. Готові пельмені викласти на дошку, також попередньо присипану через ситечко борошном.
Пельмені можна за бажанням заморозити.
Манти
Азіатські манти за зовнішнім виглядом схожі на пельмені, але трохи більші за розміром. Основна ж їх відмінність, в способі приготування. Готуються вони на парі в спеціальній ємності, яка називається “каскан”. Зовнішньо – це решітки, які розташовуються в кілька ярусів, вони ставляться в казан з щільною кришкою, де надні кипить вода. Щось на зразок спрощеної пароварки, таке пристосування іноді називають “мантишниця”.
Начинкою слугує тонко нарізане м’ясо – баранина, яловичина, конина, птицячи козлятина. Додають до них і жир, сало, овочі. А подаються готові манти зі сметаною чи томатним соусом з гострим перцем чи часником.
Равіолі
Безсумнівно, схожість між равіолі і пельменями є, але від нашої традиційної страви равіолі дещо відрізняються. Равіолі – це вироби з тонко розкатаного прісного тіста з різними начинками. Батьківщиною равіолі є Італія.
У тісто для равіолі додають оливкову олію для еластичнлості. Начинкою може слугувати м’ясний, рибний фарш, гриби, морепродукти, сир, овочі. В якості наповнення равіолі на десерт, використовують ягідну або шоколадну начинки. Равіолі можна варити або смажити у фритюрі.
Вонтони
Вонтони – це різновид пельменів, який з’явився в китайській кухні. По суті, ця страва являє собою галушки у формі півкола, які начиняють м’ясом, куркою, креветками, капустою, грибами або фруктами, а потім їх смажать, варять або ж готують на пару.
Вонтони можна їсти гарячими чи холодними. Заправляють їх в основному сирним чи сметанним соусом з додаванням часнику.
Хінкалі
Хінкалі – це ситна і самодостатня страва грузинської кухні. Навідміну від пельменів, хінкалі по-грузинськи ліпляться у вигляді мішечків, при чому чим більше на них складочок, тим вишуканішою є страва. Розмір теж не відрізняється постійністю. У різних регіонах Грузії хінкалі домашні можуть бути звичного пельменного розміру, а можуть досягати розміру невеликого блюдця.
В якості начинки традиційно виступає пряний фарш з баранини, або ж змішаний варіант – яловичо-свинний з додаванням цибулі та кінзи. Хінкалі варять і при куштуванні важливо не пролити м’ясний бульон, який виділяє м’ясо під час приготувння. Верхню частину хінкалі ( хвостик) зазвичай не їдять.
Равіолі
